Dierenmassage, een nog redelijk onbekend begrip, maar daarvoor niet minder belangrijk.

Zowel bij mensen als bij dieren kan men puur ontspannend werken (de stress van het hedendaagse leven uit de dagdagelijkse omgang halen en hierdoor soms zelfs gedragsproblemen verminderen), of men kan preventief (voor/na een wedstrijd), symptomatisch (bij specifieke klachten of pijnen) of revaliderend (voor/na een operatie) werken.

Door het verbeteren van de doorstroming, zij het van de bloedstroom, het lymfevocht of de energie, zal het individu altijd voordeel ondervinden van een behandeling.

 

Shiatsu is een drukpuntmassage afkomstig uit Japan, waarbij men met handen en vingers druk uitoefent op de meridiaanlijnen en -punten.

Het is een holistische therapie, wat wil zeggen dat men niet enkel rekening houdt met het fysieke individu, bestaande uit spieren, pezen, gewrichten en beenderen, maar dat men ook kijkt naar het innerlijke individu, waaronder oa de digestieve ik (voeding en spijsverteringsstelsel) als de emotionele ik (het individu zijn verleden is hierbij vaak van groot belang) worden verstaan.
Daarbuiten kijkt men ook naar het individu zijn omgeving, zoals de huisvesting, de mensen en dieren rondom hem/haar, en zijn/haar werk of het gebruik van het dier (hoe vaak per week, hoe intensief, in welke discipline).

Het hoofddoel van shiatsu is het herstellen van het energetisch evenwicht van het lichaam (door oa blokkades op te heffen). Men kan er specifieke klachten mee behandelen (bv hoefbevangenheid, koliek, slaapproblemen) alsook algemeen ontspannend mee werken.

Deel deze pagina